Hoppa till sidans innehåll

Lite att tänka på inför och under en tävling.


Inför en tävling så är det tränarna som informerar om vilka som kan deltaga på tävlingen, det är en regel som vi måste ha för oftast är det dom som vet vem som kan vara med.

Tidpunkter, kostnad för boende,buss mat mm, och var tävlingen kommer att utövas står på anslagstavlan i brottarlokalen, det är upp till föräldrarna att hålla sig uppdaterade och att anmäla sina barn.

 

Tävlingsdagen börjar oftast med att barnen får genomgå en läkarundersökning, där kollas att naglarna är kortklippta och att man inte har några hudsjukdomar mm. Efter läkarkollen så blir det invägning, barnen delas in efter vikt och ålder och beroende på hur många brottare som finns i respektive viktklass så ser man hur många motståndare man har. När invägningen är klar har man oftast tid på sig för att äta.Innan tävling skall man hinna värma upp och det gör man alltid tillsammans med sina klubbkamrater. På vissa tävlingar har man en defilering och det innebär att klubbarna presenteras inför publik och för att det skall se bra ut så bör alla brottare ha med sig klubbdräkten.

 

När tävlingen startar så har ledarna bestämt var SBK:arna skall vara, det är viktigt att sitta tillsammans för när tävlingen börjat så hinner man inte springa och söka barn som gått iväg. För oftast så vet man inte när barnen skall gå sina matcher. Tävlingarna brukar pågå mellan 11.00-18.00 och då är inte invägningsproceduren inräknad så det är långa dagar. Det gäller att få brottarna att kunna ta det lugnt och vila mellan matcherna, ta med saker så att barnen kan fördriva tiden på ett lugnt sätt T.ex. tidningar, gameboy mp3. Lär barnen att hålla koll på sina grejor för det kan försvinna saker på tävlingar. Ifall barnen åker utan föräldrar så är det inte ledarnas jobb att hålla koll på saker som brottarna har med sig. På tävlingarna finns det alltid någon som sköter listorna och den personen skall försöka hålla koll på när barnen skall tävla och vilken färg på trikån dom skall ha, hjälp den som sköter listorna med att hjälpa brottarna.

 

Vad man skall ha med på tävling

Brottarskor (gympaskor), 2 st trikåer (blå och röd), SBK brottningens träningsoverall, vattenflaska, licens. Mat finns ibland till försäljning på plats men det är oftast hamburgare och dylikt som inte stoppar en hel dag så ta med egen sallad, yoghurt, bröd mm. Lär barnen att inte äta godis mellan matcherna utan blir man sugen så finns det nyttigare alternativ, när tävlingen är slut så är det ok att äta vad som helst.

 

Inom SBK brottning så fokuserar vi på prestation och inte på resultat när dom är små, resultat är viktigare när barnen blir stora och i Våra ögon så gäller det ungefär från 15-16 års ålder.

Vikt är inget vi heller slösar tid och energi på, alla väger något och tävlar mot lika stora brottare så då blir inte vikten viktigt. Det är viktigt att brottarna och föräldrar sköter sig under tävling för ibland kan det gå hett till och vi vuxna lär barnen hur man gör.

 

Ledarnas uppgift

Ledarnas roll under tävling är att hjälpa/peppa brottarna under match och att ta hand om brottarna efter match, ibland så hinner inte ledaren ta hand om brottaren efter match ifall det går upp en SBK:are på en gång. Kolla upp vad det behövs tränas mer på till nästa tävling.

 

Barnens uppgift

Att ha ett gott humör och kämpa, inom brottningen så brukar man inte ge upp utan man stannar kvar och tävlar oavsett hur det går. Lyssna på ledaren och dom äldre brottarna, dom vet oftast bättre än vad föräldrarna vet.

 

Föräldrarnas uppgift

Se till att barnen är i tävlingsdugligt skick, utrustning sömn, mat. Hålla koll på barnen under tävling och att dom har rätt grejor på sig till match.

 

Ledarna i Söderhamns Brottarklubb.

Uppdaterad: 11 JAN 2015 17:04 Skribent: Christian Ågren

Postadress:
Söderhamns BK - Brottning
Helena Siirilä, Rösvägen 6
82675 Ljusne

Besöksadress:
Tallvägen 7
82634 Söderhamn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: soderhamnsbrottarklu...

Se all info